D L M M J V S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Editia curenta
IUNIE - IULIE 2009
CORNELIU ANTONIU: “CARTEA CEA MAI DRAGĂ E ACEEA PE CARE NU AM SCRIS-O ÎNCĂ”

Corneliu Antoniu este poet. Şi mai mult decît atît. Dacă se poate să fii mai mult decît atît. Este coordonatorul Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor. Şi mai mult decît atît. Este fondator al Festivalului ANTARES, care “urcă” de la an la an şi are şanse, în timp, să concureze, benefic, “Neptunul”, dacă va fi construit, în continuare, cum a şi fost, cu migală şi înţelepciune. Dincolo de toate, însă, Corneliu Antoniu merită iubit pentru poeziile sale. Restul considerentelor pălesc. (Mihail Gălăţanu)

Care este cartea cea mai dragă de poezie a lui Corneliu Antoniu, dintre cele pe care le-a scris - şi semnat – el-însuşi?

Cu siguranţă cea pe care nu am scris-o încă. Vreau să spun că nu am scris cartea pe care s-o iubesc cel mai mult, şi nici nu cred în aşa ceva. Cred că raportul dintre autor şi cărţile sale trebuie să fie unul egal, neutru. Nu poţi fi pentru o carte mumă şi pentru cealaltă ciumă. De fapt, nu mi-am propus niciodată să iubesc o anumită carte, ci s-o scriu. Dacă e posibil... S-ar putea ca într-o bună zi să constat altceva şi să fiu prea obosit pentru a mă bucura de întîmplare. Până atunci îmi marchez, din când în când, teritoriul cu câte „un nume aruncat pe-o carte” (T. Arghezi). Dar aceasta nu e altceva decât semnul indiscret al unei disperări interioare. Destinul nu are o altă definiţie.

Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, festivalul ANTARES? Sunteţi “începătorul” lucrurilor, aşa că aveţi o cu totul altă părere (decît ceilalţi), una din interior -  despre ceea ce poate fi considerat un “copil” al dumneavoastră...

Festivalul Antares e un proiect cu o vechime de 13 ani şi cu o participare impresionantă de scriitori, din ţară şi din străinătate. Mi-am dorit – şi sper că am reuşit – să construiesc un land al valorilor confirmate şi nu al orgoliilor nejustificate într-o anumită unitate de timp şi spaţiu. Ecouri ale acestui festival au apărut peste tot în lume, mai ales datorită internetului. Revista Antares a găzduit în paginile sale de-a lungul timpului literatura celor mai valoroşi dintre invitaţi cu aleasă generozitate. Este un festival cultural internaţional cu componentă turistică, singurul de acest fel din ţară, pe care dacă l-am conceput eu începe să şi-l revendice tradiţia. La ce bun să ţip în gura mare că e „copilul meu”? în curând nici el n-o să-mi mai spună tată.

Am văzut, de curând, volumul STRADA PORTULUI. Care ar fi dominanta volumului, pe linie estetică, văzută de însuşi autorul cărţii?

Strada Portului e una dintre adresele pe care am crezut-o pierdută. Acum, că o am în faţa ochilor, aş fi dorit să mai întârzie puţin. Nu sunt pregătit pentru amintiri, e strada pe care am copilărit – copil de refugiat – întâi în Slatina, apoi la Galaţi, refugiat în ţara lui, în limba lui, culcuşul în care m-am maturizat, dar în care multe din imaginile mele au murit. Strada Portului nu e altceva decât uliţa unde am făcut pariu cu supravieţuirea, un fel de fericire închipuită, existenţială, în care mă imaginez şi azi. Aceasta ar fi, ca să spun aşa, linia estetică a cărţii văzută de autorul ei.

Ce înţelegi dumneata, Corneliu Antoniu, prin faptul că “poezia înseamnă sacrificiu total”?

Poezia fiind de natură divină, e geloasă. Trebuie să-i aparţii în întregime fără amânări sau compromisuri. Ea e cea care ne alege pe noi şi ne scrie şi nu cum îşi închipuie unii. Nu ai cum să scapi de ea şi nici unde să fugi din moment ce a pus mâna pe tine. Ea e peste tot, e universul tău, o atracţie irezistibilă pe care nu o poţi evita sau controla decât instinctual, un fel de duh sfânt care asigură şi controlul ei calitativ. Trebuie să rămâi loial uterului ceresc şi inconştienţei aventurii  fără să aştepţi vreo recompensă din partea destinului. Singura obligaţie pe care o ai e să rămâi cu adevărat viu, „viu până la capăt şi atât”, cum spune Pasternak.

Dat fiind că, într-o oarecare măsură, ne-am ocupat împreună de acest proiect, care sunt “paşii” - pe care îi vezi - pe care ar trebui să îi parcurgă FILIALA GALAŢI-BRĂILA a UNIUNII SCRIITORILOR ca să “crească” mai departe?

Înfiinţarea Filialei USR Sud Est Galaţi e o faptă istorică la care ai lucrat şi tu şi după cum se observă, cu folos. Sunt multe lucrările care pot duce la consolidarea acestui proiect. În primul rând, asigurarea unui număr de membri, conform statutului USR şi a regulamentului de funcţionare. Ideea parşivă de a avea cel puţin 50 de membri trebuie înlăturată deoarece nu cresc scriitori nici pe marginea şanţului, nici la uşa cafenelei. În al doilea rând, filiala trebuie consolidată şi din punct de vedere financiar.
Dar filialele nu pot valida nici măcar membrii stagiari, plătitori de cotizaţii, deşi prin statut au comisii de validare funcţionabile care s-ar putea pronunţa măcar pentru ei. Nu e obligatoriu ca un stagiar să devină titular. Acest lucru îl poate stabili doar comisia de validare a USR. Şi aceasta este o anomalie care trebuie înlăturată, dacă vrem cu adevărat concolidarea filialelor.
În altă ordine de idei, vom stabili legături cu celelalte filiale de scriitori ale USR, cu revistele de cultură sau editurile din spaţiul nostru cultural. Lansări de carte, lecturi publice, schimburi culturale. Trebuie să ieşim în întâmpinarea iubitorului de literatură bună nu ca să-l facem să uite prin ce trebuie să treacă pentru a supravieţui, ci pentru a le consolida instinctul de conservare şi gustul nealterat. Dacă vrei, e un fel de diversiune pozitivă pe care suntem obligaţi să o întreţinem. Şi ar mai fi ceva: calitatea profesională şi morală a celor care sunt sau pot deveni membri ai USR. Dar şi o corectă atitudine faţă de breaslă. Creşterea sau descreşterea unei filiale de scriitori depinde de calitatea intelectuală şi morală a tuturor celor care o compun.

Care este conţinutul proiectului ORDINULUI INTERNAŢIONAL al CAVALERILOR DANUBIENI?

Ordinul Cavalerilor Danubieni a fost înfiinţat conform Hotărârii Tribunalului Galaţi prin Sentinţa Civilă nr. 279 din 21.12.1999 şi aparţine Fundaţiei Culturale Antares ca unic proprietar al acestui ordin. Este un ordin strict cultural fără ingerinţe politice sau religioase având unic scop cunoaşterea literaturii ţărilor riverane Dunării de la izvoare până la vărsare, urmărind strângerea legăturilor culturale între scriitorii de pe tot itinerariul unde au fost descoperite efigii ale Cavalerului danubian ca simbol al prieteniei şi păcii. Este un ordin solar de recunoaştere a valorii literare care a fost acordat până acum unui important număr de scriitori din ţară şi străinătate. Regulamentul special al acestui ordin pune accent în primul rând pe ţinuta verticală, morală a membrilor ei.

De ce nucrede scriitorul CORNELIU ANTONIU în generaţii?

Nu cred în generaţii literare deoarece nu cred în autori. Opera contează şi cred că ea ţine, dacă ţine de ceva, de modă şi nu de generaţii. Se spune, de exemplu: literatura generaţiei 60, 70, 80 etc - care literatură? Care aparţine unor autori cu date de naştere comune sau unei anumite literaturi într-un context naţional sau internaţional? Generaţiile sunt (şi trec!) o găselniţă a unor critici leneşi, fără vocaţie. Chiar dacă operele lor sunt voluminoase, ele tot o expresie a lenei sunt. Importante sunt şi vor fi întotdeauna cărţile propriu-zise şi nu parcelarea literaturii în generaţii. Cred că ideea asta cu generaţiile e şi discriminatorie: scriitorul şi căsuţa, scriitorul şi generaţia, generaţia şi criticul său. Cine de cine se agaţă? Cred, fără rezerve, în scriitorii fără generaţie. Eu aş pune cărţile în ramă şi nu fotografia autorilor care e de multe ori retuşată. Cât despre critici, avea dreptate Mircea Ciobanu când spunea că cei mai buni critici sunt chiar autorii înşişi.

De ce are nevoie Galaţiul pentru a-şi putea ridica temperatura vieţii sale culturale?

De un nou climat cultural şi spiritual şi de oameni ca tine, Mihail Gălăţanu!

Mihail Gălăţanu
(mihail.gălăţanu@talk21.com)

 Anonymous
 Noi facilităţi oferite de Vodafone Romania utilizatorilor de Facebook
 Bilanţ trimestrial la Orange România
 Încredere în scădere a românilor în sistemul bancar autohton
 Afacerile Valoris au depăşit 800.000 euro în primul semestru
 Soluţia Charisma HCM, pregătită pentru noile raportări către ITM
 Omnilogic, Value Added Distributor în România pentru toata gama de produse Oracle
 Bancpost introduce plată utilităţi şi direct Debit în serviciul Fastbanking
 Atacurile de phishing pe Facebook cresc în intensitate
 Omniasig lansează o aplicaţie pentru iOS
Cuvantul: