D L M M J V S
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Editia curenta
IUNIE - IULIE 2009
BCR a lansat Raportul anual pe Agricultura “Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat”

Bucuresti, 18 iulie 2011 – Agricultura a oferit o susţinere destul de firavă în ceea ce priveşte creşterea economică în ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa în PIB, în principal ca urmare a dependenţei mari de condiţiile meteo şi a investiţiilor reduse, se arata in raportul Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat” realizat de BCR Cercetare.

„Deşi pe un trend descendent în ultimii 20 ani, agricultura românească deţine încă o pondere importantă în PIB comparativ cu alte ţări din CEE sau Zona Euro (circa 7% în România faţă de 4% în Polonia şi Ungaria sau 2% în Franţa). Potenţialul este însă mare, România situându-se pe locul al 5-lea în EU 27 din punct de vedere al suprafeţei arabile; în anul 2010, ţara noastră s-a clasat în top 10 producători de porumb la nivel mondial cu o producţie de peste 9 milioane tone într-un an cu condiţii meteo favorabile”, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR).

Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii este atomizată; principalele slăbiciuni ale exploataţiilor de subzistenţă şi semi-subzistenţă sunt capacitatea scăzută de investiţii şi orientarea slabă spre pieţele de consum. La o productivitate similară cu cea din Zona Euro, România şi-ar putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile, putând asigura necesarul de consum pentru circa 4 Românii, se arata in raport.

Creşterea calităţii pregătirii în domeniul agriculturii este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări sustenabile a acestei ramuri economice în anii următori; doar 1% din numărul exploataţiilor agricole beneficiază de pregătire agricolă completă, în timp ce marea majoritate este reprezentată de cele cu experienţă practică.

„Absorbţia fondurilor europene reprezintă o oportunitate în special pentru operatorii mari, în timp ce exploataţiile de subzistenţă trebuie mai întâi să-şi consolideze prin fuziune suprafeţele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare şi alte oportunităţi pe care le ofertă economia de piaţă”, a adaugat Lucian Anghel.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoare activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor si 668 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.000 de bancomate si POS – peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17,4 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 31 decembrie 2010, Erste Group detinea active totale in valoare de 205,9 miliarde EUR, inregistrand un profit net de 1.015,4 milioane EUR si un raport cost/venituri de 48,9 %.

 Anonymous
 Noi facilităţi oferite de Vodafone Romania utilizatorilor de Facebook
 Bilanţ trimestrial la Orange România
 Încredere în scădere a românilor în sistemul bancar autohton
 Afacerile Valoris au depăşit 800.000 euro în primul semestru
 Soluţia Charisma HCM, pregătită pentru noile raportări către ITM
 Omnilogic, Value Added Distributor în România pentru toata gama de produse Oracle
 Bancpost introduce plată utilităţi şi direct Debit în serviciul Fastbanking
 Atacurile de phishing pe Facebook cresc în intensitate
 Omniasig lansează o aplicaţie pentru iOS
Cuvantul: