Email:Ora : 13:33    Data : 31-05-2017 Domeniu: IT
Studiul ANIS relevă o realitate tristă: valoarea pieţei interne de software şi servicii IT a scăzut în 2016 cu 5,7%

Conform studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) împreună cu compania globală de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 11,3% în 2016 comparativ cu 2015, și va depăși în 2017 pragul de 4 miliarde de euro.

Cifra de afaceri a sectorului de 3,6 miliarde de euro înregistrată în 2016 este datorată în primul rând exporturilor de software și servicii, a căror valoare a crescut cu 18,7% față de 2015. In același timp, valoarea pieței interne este în scădere cu 5,7% față de 2015, în condițiile în care ediția anterioară a studiului anticipa o creștere de 4,6%.

Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 3 ani se păstrează în continuare la aproximativ 15%, în staționare față de estimarea comunicată în ediția 2016 a studiului.

Exportul de software și servicii IT a ajuns în 2016 la 2,6 miliarde de euro, cu aproape 19% mai mult față de 2015, reprezentând 74% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a sectorului este în creștere și va atinge 79% în 2020, în condițiile curente ale pieței.

In ceea ce privește piața internă, care reprezintă aproximativ 26% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o scădere neașteptată față de anul precedent, ajungând la doar 935 milioane de euro. Analiza pieței interne arată o evoluție timidă și pentru perioada următoare, manifestare a unui consum scăzut de tehnologie în raport cu nevoile estimate, în special în sectorul public, dar și în cel privat. „Scenariul nostru este extrem de rezervat pentru piaţa locală. Practic, concluziile pentru anul 2016 sunt identice cu cele prezentate cu un an în urmă. Se poate spune că România a irosit un an fără să valorifice oportunităţile oferite”, a declarat Eugen Schwab Chesaru, vicepreşedinte CEE al PAC.

„Credem că întreaga industrie şi învăţământul de profil, dar şi administraţia centrală, au o mare nevoie de un astfel de barometru, care să conducă la obiectivare şi la o serie de măsuri concrete, menite să aducă rezultate palpabile domeniului respectiv”, a spus preşedintele ANIS, Teodor Blidăruş (foto).

Studiul „Software and IT Services in Romania 2017” este un proiect ANIS realizat de PAC – Pierre Audoin Consultants și se află la a 4-a ediție. Studiul a fost făcut pe un pool constituit din 420 de companii din branşă, fiecrae cu o cifră de afaceri de 3-3,5 milioane lei anual. Cele 420 de companii chestionate sunt reprezentative pentru cele 14.000 de firme înregistrate la ONRC ca fiind firme active, cu biect de activitate ce vizează industria de software şi servicii.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) are peste 18 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. ANIS reuneşte peste 130 membri cu peste 30 000 angajați, atât companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național. Cifra ade afaceri agregată a membrilor ANIS depăşeşte 2,5 miliarde de euro.

Fondată în 1976, Pierre Audoin Consultants (PAC) este parte a CXP Group, cea mai importantă firmă europeană de cercetare și consultanță pentru industria de software, servicii IT și transformare digitală.

CXP Group oferă clienților săi servicii de suport complete pentru evaluarea, selecția și optimizarea soluțiilor lor software și pentru evaluarea și selecția furnizorilor de servicii IT și îi asistă în optimizarea strategiilor de externalizare și investiții. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.