Email:Ora : 11:35    Data : 11-07-2017 Domeniu: Telecomunicatii
ANCOM semnalează creşterea numărului de conexiuni mobile afectate de incidente de securitate

Conform Raportului privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, publicat de ANCOM, 279 de incidente cu impact semnificativ au afectat în anul 2016 securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, afectând în total peste 12 milioane de conexiuni, de două ori mai multe faţă de anul 2015.

Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative raportate către ANCOM în 2016 au fost cele de telefonie mobilă (peste 5,6 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 5 milioane de conexiuni afectate), telefonie fixă (aproximativ 570 de mii de conexiuni afectate) şi internet fix (aproximativ 470 de mii de conexiuni), cele mai puţine conexiuni afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 450 de mii).

Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, anul trecut un incident cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice a afectat în medie 47.859 de conexiuni, de două ori mai multe faţă de anul 2015 (cu o medie de 22.773 conexiuni afectate de un singur incident). Durata medie a unui incident semnificativ a fost de aproximativ 7,5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor de securitate raportate pe anul 2016 este de 1.347 de ore. Cele mai multe incidente de securitate au avut loc în Bucureşti şi Ilfov, urmate de judeţele Constanţa, Teleorman şi Călăraşi.

Un procent de 7% dintre incidente au fost cauzate de erori umane (ex. configurarea şi operarea greşită a unor echipamente) şi fenomene naturale (ex. ninsori şi furtuni care au afectat diferite echipamente), 27% dintre incidente au fost cauzate de erori de sistem (software sau hardware), majoritatea incidentelor semnificative (66%) fiind determinate de factori externi (ex. întreruperea alimentarii cu energie electrică sau secţionarea accidentală a fibrei optice etc.).

Raportul ANCOM privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2016 a fost realizat pe baza informaţiilor raportate de furnizori, fiind cel de-al patrulea an în care Autoritatea colectează aceste date, în urma intrării în vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligaţia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.