Email:Ora : 11:01    Data : 09-10-2017 Domeniu: Telecomunicatii
ANCOM propune retragerea obligaţiilor Radiocom pe piaţa serviciilor de transmisie radioelectrică terestră în format analogic

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) lansează astăzi în consultare publica un proiect de decizie privind identificarea pieţelor relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune şi radiodifuziune.

Prin această decizie, ANCOM propune definirea pieţelor relevante, precum şi retragerea obligaţiei de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor, impuse anterior în sarcina Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A. (Radiocom), concluziile analizei de piaţă realizate de ANCOM fiind că aceasta nu mai deţine putere semnificativă de piaţă.

Astfel, din analiza informaţiilor şi a datelor istorice disponibile pentru perioada 2009 – 2016 a rezultat că Societatea Romană de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Romană de Televiziune (SRTV), principalii cumpărători ai serviciilor de transmisie furnizate de Radiocom, deţin o putere de negociere apreciabilă, putându-şi manifesta puterea de contracarare şi fiind capabili să influenţeze tarifele percepute de aceasta şi, în fapt, să se comporte ei înşişi în mod independent faţă de vânzător.

În aceste condiţii, Autoritatea considera că Radiocom nu mai deţine putere semnificativă pe următoarele pieţe relevante de gros:

- Piaţa serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune.

- Piaţa serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvenţe FM.

- Piaţa serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvenţe AM.

Pieţele serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia iniţială în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel naţional şi local, transportul acestor servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice şi transmiterea finală, în integralitate şi fără nicio modificare, a acestor programe în vederea recepţionarii de către utilizatorii finali.

Retragerea obligaţiei impuse Radiocom pe cele trei pieţe nu va afecta utilizatorii finali ai serviciilor publice de programe de televiziune, de programe de radiodifuziune în banda de frecvenţe FM şi de programe de radiodifuziune în banda de frecvenţe AM. Astfel, utilizatorii nu vor fi afectaţi nici direct, printr-o eventuală creştere a tarifelor abonamentelor de radio şi TV (acestea fiind eliminate începând cu data de 1.02.2017), nici indirect, printr-o eventuală scădere a calităţii programelor oferite de către SRTV şi SRR (în cazul creşterii cheltuielilor de transmisie care să determine reducerea bugetului pentru realizarea lor, deoarece atât SRTV, cât şi SRR au demonstrat că au putere de negociere a tarifelor practicate de către Radiocom).

Proiectul de decizie privind identificarea pieţelor relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune şi radiodifuziune poate fi consultat pe site-ul ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 06.11.2017. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.