Email:Ora : 14:10    Data : 27-11-2017 Domeniu: IT
Codiax – un hub deep tech în Europa de Est

Codiax a însemnat în toate cele trei zile (16 - 18 noiembrie a.c.), 430 de oameni din Cluj-Napoca şi Sibiu care au participat atât la cele zece sesiuni practice, cât şi la cele 20 de prezentări ale conferinţei. Timp de 72 de ore Transilvania a fost punctul fierbinte de pe harta Europei de Est în ceea ce priveşte viitorul tehnologiei.

Antreprenori, profesori universitari de la MIT și Oxford, specialiști de la IBM Watson, Continental, Accenture, Betfair, Riverbed și Toptal au analizat şi chiar au pus în practică cele mai în vogă subiecte ale momentului precum inteligenta artificială, realitatea virtuală, roboţii viitorului, dar şi implanturile neuronale.

“De ce deep tech în Transilvania? În 2020, cel puţin 80% dintre companiile IT vor avea deja un asistent virtual propriu, realitatea virtuală şi inteligenţa artificială vor fi folosite în domeniul feroviar, dar şi în cel medical şi cu siguranţă vor revoluţiona construcţia de maşini. Se aşteaptă ca 50 de miliarde de device-uri să fie inter-conectate în acel moment, în toată lumea. Astfel că ar fi imposibil să nu vorbim despre deep technology cu atât de multe schimbări preconizate pentru viitor. Locul nu putea să fie unul mai potrivit deoarece Cluj-Napoca nu e doar oraşul în care 1 dintre 25 de clujeni lucrează în domeniul IT, dar este şi locul în care am construit Techsylvania”, a declarat Vlad Ciurcă (foto), co-fondator Codiax.

Conferinţa a debutat cu o serie de workshopuri tehnice. Pentru developeri, cele zece sesiuni practice, opt la Cluj-Napoca şi două la Sibiu, s-au dovedit neîncăpătoare. Mario Alemi (GetJenny) a lucrat împreună cu peste 100 de developeri la construcţia unui chatbot cu ajutorul programelor open-source, la fel şi Artem Pyanykh (Toptal), care le-a arătat participanţilor cum să construiască un Data Warehouse în Google Cloud.

În ziua a doua, pe scenă Codiax au urcat 16 speakeri din toată lumea care, rând pe rând, au demonstrat cum tehnologiile viitorul au deja un impact asupra comunităţii, dar şi care este potenţialul de dezvoltare.

“Să vă imaginaţi că sunteţi un primar care se afla la sute de kilometri distanţă de oraşul său. Cu ajutorul unui iPad şi al acestei aplicaţii puteţi vedea modul în care se desfăşoare traficul în oraş, dacă există probleme în cazul sistemelor de utiliati ori dacă au fost raportate situaţii de urgenţă. Totul cu ajutorul IoT”, a explicat Alexey Ershov, vicepreşedinte IBM Watson.

Pizza comandată online ar putea fi livrata de curieri-roboti în următorii ani. Aceştia sunt construiţi de compania Starship Technologies, iar Sergii Kharagorgiiev a explicat pe scenă Codiax cum 6D32, un robot de mărimea unui coş de cumpărături, folosind conceptul de deep learning, dar şi 9 camere video, 8 senzori şi 4 radare reuşeşte să se deplaseze autonom.

Inteligenţa artificială şi roboţii vor revoluţiona industria şi vor transforma unităţile de producţie actuale în fabrici smart, o spun Robin Hayden, reprezentantul Paddy Power Betfair şi Berthold Artweiler de la Continental. Participanţii au avut parte şi de o demonstraţie a ceea ce înseamnă realitatea virtuală; Fabien Benetou a testat pe scenă Codiax un dispozitiv HTC Vive.

Codiax a extins transferul de cunoştinţe între speakerii evenimentului, lideri internaţionali din domeniul deep tech, şi participanţi şi la Sibiu. Convergentă dintre industria auto şi inteligenţa artificială a fost unul dintre subiectele principale. Dinu-Tudor Gruian (Continental) a vorbit despre provocările din prezent care apar într-o industrie atât de dinamică precum cea auto.

Continental a fost partenerul principal al Codiax 2017. Compania este între primii 5 furnizori ai industriei auto din lume. Continental Sibiu are peste 3.800 de angajaţi, toţi lucrând pentru a oferi o mobilitate inteligenta şi conectată – şi o fac sigură, uşor de utilizat, durabilă şi curată. Lista partenerilor continua cu companii care se implica activ în dezvoltarea tehnologiei viitorului şi inovaţiei a mai conţinut și alte branduri importante: Accenture, Betfair, Riverbed, Halcyon, Yopeso, Toptal, Macadamian, Endava, Bayer Grant4Apps, Deutsche Bank. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.