Email:Ora : 14:15    Data : 21-12-2017 Domeniu: IT
Avertisment drastic din partea ANIS: în 2018, creșterea industriei IT va fi frânată

Deși 2017 a fost considerat de către ANIS unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din România, deciziile politice și administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialiști din domeniu într-un viitor incert. Primul efect va fi resimțit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajați care pot pierde 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației privind taxarea salariilor.

În plus, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde euro nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale. Din păcate, modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă.

Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate. De asemenea, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale.

Reprezentanţii ANIS au avertizat că în noul context fiscal, specialiştii din IT vor pierde 6,5% din veniturile lunare nete, iar reculul anual al bugetelor companiilor de profil va fi de 15% din venit, cât majoritatea profiturilor care ţin respectivele entităţi în picioare. Nu în ultimul rând, sub presiunea impredictibilităţii şi tensiunilor care au apărut, numeroşi specialişti IT sunt pe punctul de a emigra sau de a lucra de la distanţă pentru companii străine.

„În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, spune Teodor Blidăruș (foto dreapta), președintele ANIS.

Oportunitățile de creștere trebuie susținute și fructificate pe mai multe paliere pentru a fi obținute rezultate. Unele dintre acestea, precum politicile în zona de educație, se pot vedea pe termen lung. Începând de anul acesta, România a intrat în clubul țărilor dezvoltate, prin introducerea informaticii în curricula obligatorie pentru gimnaziu. Demersul de creștere al competențelor digitale trebuie continuat și la liceu, iar la nivel academic industria își dorește să sprijine un plan pe termen lung, care să aibă ca obiectiv creșterea numărului de studenți și absolvenți STEM, dar și conectarea cu specialitățile non-tehnice, pentru a avea o forță de muncă pregătită pentru cerințele din viitor ale pieței muncii.

“România nu trebuie să rămână doar cu un istoric de inteligență distribuită global, ci trebuie să își asume un viitor pe măsură. Sectorul tech are toate șansele să devină locomotiva economiei românești și să transforme România într-un centru de inovație și proprietate intelectuală la nivel european, chiar global. Tot ce trebuie este ca aceste șanse sa fie folosite la maximum și nu ignorate sau chiar irosite”, mai spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

ANIS susţine cu argumente solide continuarea acordării de scutiri de impozit pentru specialiştii din IT, câtă vreme cei 100.000 de angajaţi din domeniu au adus în România venituri de peste 4 miliarde de euro, cu o productivitate-record, de 45.000 euro/an/angajat. În ciuda promisiunilor oficiale făcute de guvern şi de premier în sensul de a repara răul făcut IT-îştilor de binecunoscuta „revoluţie fiscală”, nu s-a întreprins nimic concret până azi. De notat că la conferinţa de presă a ANIS nu a catadicsit să participe nici un reprezentant al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.