Email:Ora : 13:47    Data : 20-03-2018 Domeniu: IT
Kaspersky Lab vrea să crească reprezentarea femeilor în securitatea cibernetică

Conform unui recent studiu al Kaspersky Lab, domeniul securității IT rămâne unul în care femeile pătrund prea puțin. Doar 11% din totalul forței de muncă este reprezentat de femei în această industrie. Raportul subliniază niște aspecte interesante despre motivele pentru care femeile care doresc să urmeze o carieră în securitatea cibernetică încă întâmpină dificultăți.

Absența femeilor din această industrie aceasta poate crea un cerc vicios: cu cât mai puține femei sunt în securitatea IT, cu atât mai multe tinere care ar lua în calcul acest domeniu s-ar putea să-și piardă interesul în el.

Studiul din 2017 despre forța de muncă în domeniul securității informațiilor, la nivel global, realizat de ISC și Centrul său pentru securitate cibernetică și educație, arată că 42% dintre participanți sunt de acord că este important să ai un model de același sex în cariera de interes. De fapt, jumătate dintre femeile chestionate preferă să lucreze într-un mediu unde există o pondere egală între bărbați și femei.

Studiul mai arată că, în general, femeile nu sunt la curent cu aptitudinile căutate de angajatori și nu știu dacă ele au atributele potrivite. Atunci când au fost întrebate de ce nu au ales o carieră în domeniul securității cibernetice, femeile au fost mai înclinate decât bărbații să spună că: nu au experiență în codare (57% versus 43%), nu sunt interesate de computere (52% versus 39%), nu știu de existența securității cibernetice (45% versus 38%) și că nu sunt suficient de bune la matematică (38% versus 25%).

În mod clar, problema este una de conștientizare, deoarece astăzi companiile nu caută doar oameni care să scrie cod. Calități precum gândirea critică și rezolvarea de probleme sunt la fel de importante în securitatea cibernetică, dar modul în care este percepută industria în exteriorul ei tinde să rețină în special partea tehnică.

„Când eram mică, eram mereu fascinată de puzzle-uri și de jocurile de societate, iar în timp această fascinație s-au transformat în pasiune pentru programare și, în cele din urmă, într-o carieră de cercetare în domeniul securității”, spune Noushin Shabab (foto), senior security analyst la Kaspersky Lab. „Alături de alți experți din echipa globală de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab, investighez atacuri cibernetice complexe și APT-uri, campanii de spionaj cibernetic, programe malware majore, ransomware și alte amenințări.”

Stereotipurile asociate cu securitatea cibernetică sunt și ele o mare piedică pentru femei, mai arată studiul. Se întâmplă de multe ori ca terminologia din industrie, cum este cuvântul „hacker”, să aibă conotații negative. În plus, o treime dintre femei cred că cei care lucrează în domeniul securității cibernetice sunt „geeks”, iar un sfert dintre ele, că sunt „tocilari”. Probabil aceste percepții explică de ce una din șase femei crede că o carieră în securitatea cibernetică ar fi plictisitoare. Noushin Shabab continuă: „Imaginea celor care lucrează în securitatea cibernetică se schimbă, iar cu ocazia WannaCry, peste jumătate dintre tinere (58%) au auzit de această industrie în știrile TV, radio sau online – conform altor studii pe care le-am făcut. Acum, mai rămâne ca interesul acesta să fie transformat în ceva concret.”

În opinia lui Shabab, cu cât mai multe femei descoperă securitatea IT, cu atât mai repede aceasta va deveni o opțiune populară. „Eu sunt printre norocoasele care au descoperit acest domeniu pe cont propriu, iar acum vreau să încurajez mai multe femei să îmi urmeze exemplul. O componentă interesantă a muncii de cercetător în securitate cibernetică este aceea că, dacă alții poate trimit și primesc 100 de e-mail-uri pe zi, eu pot să salvez mii de oameni de cea mai nouă escrocherie online, în numai o oră. Mai mult, faptul că infractorii cibernetici nu au un program normal de birou înseamnă că munca meu este foarte flexibilă. Prin urmare, s-ar putea să mă găsiți lucrând dintr-un laborator, un centru de date, de la un birou, de acasă sau chiar din cafeneaua mea preferată”, mai spune Noushin.

În afara inițiativelor menite să echilibreze proporția femei-bărbați în această industrie, Kaspersky Lab a sponsorizat mai multe expediții pentru a inspira femeile cu spirit aventuros. Recent, compania a anunțat sponsorizarea primei expediții integral feminine la Polul Nord, care pleacă în luna aprilie din Peninsula Arabică și ajunge 10 zile mai târziu la Polul Nord geografic. 

Autor: Cristian Pavel

Inapoi

Tel: 021/317.08.66

Info financiar:
Credite imobiliare
Credite nevoi personale
Credite auto
Depozite
Conso.ro


Cuvantul:

 


Copyright 2005, FinMedia SRL. Toate drepturile rezervate.